Bulvės Jungtinės Karalystės ir Airijos virtuvėse
Bulvės ir iš jų pagaminti patiekalai yra popualiarūs ne tik Lietuvoje, bet ir Jungtinėje Karalystėje bei Airijoje. Šiame straipsnyje yra aptariama keletas populiariausių iš bulvių gaminamų patiekalų šiose šalyse.
Žuvis ir traškučiai
Žuvis ir traškučiai yra vienas iš populiariausių patiekalų Jungtinėje Karalystėje. Šis patiekalas tradiciškai yra gaminamas iš tešloje keptos žuvies ir keptų prancūziškų bulvyčių. Manoma, kad šis patiekalas yra dviejų, angliškos ir prancūziškos, kultūrų sintezė, kur kepta žuvis atstovauja angliškąją, o gruzdintos bulvytės prancūziškąją kultūrą.
Piemens pyragas
Tai kitas britiškos kilmės patiekalas, kuris yra gaminamas iš maltos mėsos ir bulvių košės. Šiuo metu šis patiekalas yra populiarus daugelyje šalių ir turi daugybę variacijų, bet daugumoje receptų pagrindiniai ingredientai dažniausiai yra šie: žirniai, saldieji kukurūzai, salierai, morkos bei jau minėti malta mėsa ir bulvių košė. Kartais šis patiekalas pagardinamas užtarkuojant ant jo viršaus fermentinio sūrio. Pyragu šis patiekalas vadinamas todėl, kad galutinai pagamintas jis yra panašus į pyragą. Lietuvoje gaminamas bulvių apkepas su faršu sąlyginai yra panašus į šį britiškąjį piemens pyragą.
Bulvių bandelės
Bulvių bandelės (angliškai potatoes scone) – tai tradicinis škotų patiekalas. Yra daugybė šio patiekalo variacijų, bet dažniausiai jį sudarantys pagrindiniai ingredientai yra virtos bulvės, sviestas ir druska. Iš šių ingredientų gauta tešla yra suformuojama į 15 centimetrų skersmens apskritimo formas, šios supjaustomos į ketvirčius ir tuomet kepamos. Iškeptos bandelės savo forma primena mažus supjaustytos picos gabalėlius. Bulvių bandelės yra patiekiamos kartu su keptais kiaušiniais, šonine ar dešra pusryčių metu. Šios bandelės taip pat gali būti valgomos paskanintos uogiene ar grietine greta puodelio stiprios arbatos.
Colcannon
Colcannon – tai tradicinis airiškas patiekalas, kuris dažniausiai gaminamas iš keturių sudedamųjų dalių: bulvių, sviesto, pieno ir kopūstų. Airių istorikas Patrick Westos Joyce šį patiekalą apibūdino kaip bulvių košę su sviestu, pienu, susmulkintais kopūstais ir prieskoninėmis žolelėmis. Šį patiekalą galima pagardinti šviežiu smulkintu svogūnu, porais ar česnakais. Kai kuriuose receptuose baltagūžis kopūstas yra pakeičiamas kopūstui gimininga daržove – kale. Tai pigus bulvių patiekalas dažnai valgomas su virtu kumpiu, kukurūzine jautiena arba troškintais kopūstais.
Sekmadienio kepsnys
Sekmadienio kepsnys yra tiek britų, tiek airių tradicinis patiekalas paprastai gaminamas sekmadienio pietums. Šį kepsnį sudaro kepta mėsa, keptos bulvės ir vienas iš tokių padažų kaip Jorkšyro pudingas, obuolių padažas arba raudonųjų serbentų želė. Jeigu patiekalas patiekiamas vakarienės metu, šalia jo taip pat patiekiamos įvairios daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, Briuselio daigai, morkos, žiediniai kopūstai, žirniai ar kita.
Bubble and squeak
Šis pavadinimas pažodžiui išvertus iš anglų kalbos reiškia burbulas ir cypimas. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šie žodžiai neturi nieko bendro su patiekalu, bet taip nėra. Tai britiškas patiekalas pagamintas ir virtų bulvių ir kopūstų. Šie du ingredientai yra sumaišomi ir kepami. Anglų rašytojas Howard Hillman šį patiekalą pavadino didžiuoju valstiečių patiekalu, kadangi dar 18 a. jis buvo labai populiarus valstiečių tarpe ir valgomas greta mėsos.
Leave a Reply