Bulvės Jungtinės Karalystės ir Airijos virtuvėse
Bulvės ir iš jų pagaminti patiekalai yra popualiarūs ne tik Lietuvoje, bet ir Jungtinėje Karalystėje bei Airijoje. Šiame straipsnyje yra aptariama keletas populiariausių iš bulvių gaminamų patiekalų šiose šalyse.
Žuvis ir traškučiai
Žuvis ir traškučiai yra vienas iš populiariausių patiekalų Jungtinėje Karalystėje. Šis patiekalas tradiciškai yra gaminamas iš tešloje keptos žuvies ir keptų prancūziškų bulvyčių. Manoma, kad šis patiekalas yra dviejų, angliškos ir prancūziškos, kultūrų sintezė, kur kepta žuvis atstovauja angliškąją, o gruzdintos bulvytės prancūziškąją kultūrą.
Piemens pyragas
Tai kitas britiškos kilmės patiekalas, kuris yra gaminamas iš maltos mėsos ir bulvių košės. Šiuo metu šis patiekalas yra populiarus daugelyje šalių ir turi daugybę variacijų, bet daugumoje receptų pagrindiniai ingredientai dažniausiai yra šie: žirniai, saldieji kukurūzai, salierai, morkos bei jau minėti malta mėsa ir bulvių košė. Kartais šis patiekalas pagardinamas užtarkuojant ant jo viršaus fermentinio sūrio. Pyragu šis patiekalas vadinamas todėl, kad galutinai pagamintas jis yra panašus į pyragą. Lietuvoje gaminamas bulvių apkepas su faršu sąlyginai yra panašus į šį britiškąjį piemens pyragą.
Bulvių bandelės
Bulvių bandelės (angliškai potatoes scone) – tai tradicinis škotų patiekalas. Yra daugybė šio patiekalo variacijų, bet dažniausiai jį sudarantys pagrindiniai ingredientai yra virtos bulvės, sviestas ir druska. Iš šių ingredientų gauta tešla yra suformuojama į 15 centimetrų skersmens apskritimo formas, šios supjaustomos į ketvirčius ir tuomet kepamos. Iškeptos bandelės savo forma primena mažus supjaustytos picos gabalėlius. Bulvių bandelės yra patiekiamos kartu su keptais kiaušiniais, šonine ar dešra pusryčių metu. Šios bandelės taip pat gali būti valgomos paskanintos uogiene ar grietine greta puodelio stiprios arbatos.
Skaityti visą straipsnį “Bulvės Jungtinės Karalystės ir Airijos virtuvėse” »